Kotkan Kiri

Seuran historia

Lyhyesti Kirin historiaa

Metsolalainen kauppias Eino Lehtinen tunsi 30-luvun puolivälissä asiakkaittensa haaveen perustaa oma urheiluseura. Kauppias kutsui miehet koolle ja paikalla oli viitisenkymmentä miestä kun Kotkan Kiri perustettiin 24.3.1935.

Ennen sotia alettiin rakentaa omaa seurataloa, se valmistui 40-luvun puolivälissä Leivontien loppupäähän. Talo rakennettiin raskaitten työpäivien jälkeen omin voimin ja kovalla talkootyöllä. Urakan korvauksena oli tunne, että taas on tehty jotakin yhteisen asian eteenpäin viemiseksi.

Kotkan Kiri on edelleenkin yleisseura, kuten monet TUL:n seurat alun pitäen pääsääntöisesti olivat. Kirin lajeina olivat nyrkkeily, yleisurheilu, hiihto, paini, jalkapallo, uinti ja uimahypyt. Koripalloa, pöytätennistä ja jääpalloa harrastettiin 40-50-lukujen taitteessa. 1950-luvulla useimmat lajeista jäivät pois seuran valikoimista mutta sieltä asti on kilpailulajina säilynyt jalkapallo ja 1953 aloitettu jääkiekko.

Vireästi toimintansa aloittanut seura otti heti mukaansa myös naiset. Naisjaoston tehtäväksi oli määritelty "seuran henkisen tason kohottaminen ja ulospäin näkyvän retkeily- ja huvitilaisuuksien auttaminen". Naiset aloittivat myös heti voimistelemisen ja ensimmäinen naisjoukkue olikin mukana jo vuonna 1937 Helsingissä kisoissa.

Sekä poikien että tyttöjen voimisteluharjoitukset keräsivät noin sata tyttöä tai poikaa koululle tai Kirilään. Voimistelu onkin ollut yksi Kirin vahvimmista lajeista kautta aikojen. Tänä päivänä Kirin tyttöjen saavutukset eri kilpailuissa, TUL:n mestaruuskisoissa ja SM-kisoissa on ollut varsin mittava.

Kotkan Kiri on aina ollut vireä TUL:in seura ja on sitä vieläkin. TUL:n liitto- ja piirijuhliin osallistuttiin sankoin joukoin kautta vuosikymmenten. Kotkan Kirin ja TUL:n periaatteena on aina ollut yhteisöllisyys.